donderdag 7 april 2011

Linked Data nieuwtjes volgen

Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rond Linked Data en semantiek, en ook nog een Twitter-account heeft, doet er goed aan om @FrankVanHarmele op Twitter te volgen. Alle interessante nieuwtjes zie je dan vanzelf langs komen.
Frank van Harmelen (in de echte wereld met een N aan het eind) is hoofd van de onderzoeksgroep bij de VU, waar onze spreker Antoine Isaac ook vandaan komt.

Zemanta

Vanmiddag bij de workshop linked data gespeeld met Zemanta - en gezien dat het ook ingebouwd is bij Wordpress.com, waar we enkele blogs hebben (I&M-blog, Communicatie-blog, Marketing-blog, Biomedische tutorials en het nog-te-hernoemen blog van het voormalig Medisch team).

Gelijk even uitgeprobeerd (voor de admins: in het Dashboard bij Gebruikers/Personal Settings een vinkje zetten bij de optie Additional Post content).

Het werkt! Bij het maken/bewerken van een bericht verschijnt een paar extra velden met plaatjes, links en related articles, die je met één muisklik kunt inbouwen in je blogbericht. Jammer is alleen dat Zemanta geen Nederlands ondersteunt, dus tenzij je heel specifieke Engelse benamingen hebt gebruikt, is de aangeboden content niet heel relevant.

Open Calais is helaas alleen beschikbaar als plugin voor Wordpress.org (de versie van Wordpress die je zelf moet hosten) en niet voor Wordpress.com, wat wij gebruiken.

Web 3.0 SURF-activiteiten

Als jullie nog wat meer willen weten wat SURF zoal doet op het gebied van semantisch web in het algemeen en verrijkte publicaties in het bijzonder, check
http://wiki.surffoundation.nl/display/vp/Home

ps. 't Was een leuke en inspirerende dag! Bedankt Dafne, Eric en Jikke!

Nog meer crowdsourcing en bibliotheken

Digitisation of newspapers and correction of OCR errors (National Library of Australia)
Tagging of photos on Flickr (Library of Congress)
Rating,tagging and contribution of user reviews of books (via Endeca, Encore, Aquabrowser, Koha and other next-generation OPACS etc)
Frequently asked questions (Social reference tools like LibAnswers)
Comments and suggestions (GetSatisfaction , UserVoice etc)
Collaborative Cataloguing (Library Thing, Biblios.net and Open Library)

zie deze blog

crowdsourcing

Het ANP / Nationaal Archief heeft een tijd geleden onbekende foto's op het internet geplaatst om te taggen. Wat staat er op de foto's, was de vraag.
Dat werd een groot succes.

Powerhouse Museum gebruikt (Open) Calais

In de opdrachten Semantiek en Linked Data zat er een over Open Calais (opdracht 1.2) waarmee automatisch semantiek uit full tekst geëxtraheerd kan worden.

Ik ben zojuist gestruikeld over Powerhouse Museum, dat heel op de site heel enthousiast onder andere Calais gebruikt om de collectie te ontsluiten. Aanrader om eens even te proberen.

woensdag 6 april 2011

Metadata opdracht

Morgen is het zover! Dan begint de I&O workshop over het Semantisch Web en Linked Data. Het hele programma staat ondertussen op de wiki.


Eén van de opdrachten van het middagprogramma gaat over metadata en tagging. Bij die opdracht worden een aantal vragen gesteld, bijvoorbeeld over wat je denkt dat we er als UBU mee zouden kunnen doen.


Je antwoorden kun je hier op de weblog kwijt in een eigen bericht, of (bv als je je inloggegevens kwijt/vergeten bent) als reactie bij dit bericht.

Workshops in de middag

In een vorige post verwezen we al naar de indeling voor de workshops. Daar zijn sindsdien nog een paar kleine wijzigingen in gekomen. Door afmeldingen is toch nog een enkeling van de wachtlijst doorgeschoven. Kijk dus voor alle zekerheid nog even HIER op intranet.

Kort ook nog even het middagprogramma:
13.30   Workshops ronde 1
  • Semantiek en Linked Data voor het Semantisch web (computerlokaal 2.45)
  • Locatieve media - met name de locatiegebaseerde dienst Foursquare voor mobiele telefoons (Drakenborchzaal 2.39)
  • Metadata voor het semantische web - met name gebruikersinbreng daarbij (Groepsruimte 2.44)
14.30   Workshops ronde 2 (met dezelfde drie lokaties en programma's)

15.30   Afsluiting en borrel in Boothzaal

Zie ook het volledige programma en de opdrachten op de WIKI.

dinsdag 5 april 2011

Het ochtendprogramma

Intussen staat het hele ochtendprogramma van onze workshop/studiedag op de UBU-3.0 wiki. Ook hier nog even kort het hele schema voor de ochtend:

 9.00   Ontvangst en koffie

 9.30   Welkom en inleiding door Jikke de Groot
Wat Tim Berners Lee voor ogen stond, toen hij het concept "Semantisch Web" introduceerde.

10.00   Tijmen Schep over toepassing van "Locatieve media" (zoals FourSquare)

10.40   Koffiepauze

11.10   Antoine Isaac over Linked Data en semantische toepassingen in de bibliotheek- en erfgoed-wereld.

11.50   Eric Sieverts probeert nog wat losse eindjes op te pikken en uit te leggen en stelt de vraag wat wij ermee kunnen.

12.30   Jikke de Groot: Afsluiting

12.40   Lunchpauze

dinsdag 29 maart 2011

Veel belangstelling


Het is altijd mooi als er veel belangstelling is voor iets dat je organiseert.
Het is altijd naar als je het niet iedereen naar de zin kunt maken.
Ook bij de workshops op 7 april hebben we met deze tegengestelde gevoelens te maken. De voorkeuren van degenen die zich hebben aangemeld bleken namelijk niet gelijkelijk genoeg verdeeld om aan ieders voorkeuren tegemoet te kunnen komen. Heel jammer natuurlijk dat we sommige mensen (een beetje?) moeten teleurstellen, maar we kunnen echt geen 4 deelnemers bij één PC opstapelen.
Hoe de indeling uiteindelijk geworden is, vindt je HIER op intranet. Kijk daar om welke tijd je waar wordt verwacht.

dinsdag 22 maart 2011

Dutch Culture Link


Linked (Open) Data begint voor bibliotheken ook steeds hotter te worden. Uit de aankondiging van DCL11:

"Op 13 mei as. vindt in de Stadsbibliotheek van Haarlem de eerste editie van Dutch Culture Link (DCL11) plaats.

DCL11 is bedoeld voor linked data-deskundigen en belangstellenden uit Nederland en Vlaanderen. Het doel van deze dag is het gebruik van linked open data in de culturele en bibliotheeksector in Nederland en Vlaanderen te bevorderen. Hiertoe zal door enkele ervaringsdeskundigen een inleiding gegeven worden. Daarnaast zal er de gelegenheid zijn zelf met enkele beschikbare linked open datasets te experimenteren."

Erg jammer dat ik zelf dan met vakantie ben.

Twee sprekers bekend

Voor het ochtendprogramma van onze workshop UBU 3.0 op 7 april zijn in elk geval al twee sprekers bekend.

De eerste spreker is Tijmen Schep, onder andere artistiek leider van het Utrechtse SETUP Medialab. Hij zal het onder meer hebben over zogenaamde locatieve media, diensten - op mobiele apparaten - die zich aanpassen aan de locatie waar je je bevindt.

De tweede spreker is Antoine Isaac, werkzaam bij zowel de Vrije Universiteit als voor Europeana. Hoewel van oorsprong fransman, zal hij zijn lezing in het Engels geven. Hij zal ons allerlei vertellen over semantische toepassingen en Linked Data, met de nadruk op bibliotheekgerelateerde situaties.

Kijk voor verdere gegevens over het ochtendprogramma op de betreffende Wiki-pagina, waar de gegevens over de lezingen de komende twee weken geleidelijk verder aangevuld zullen worden.

maandag 7 maart 2011

Alles over Linked Data

Als je eigenlijk al alles over Linked Data zou willen weten, voordat je naar onze workshop komt, dan kan dat nu ook heel goedkoop. Een boek van 136 pagina's over dit onderwerp (Tom Heath and Christian Bizer (2011) Linked Data: Evolving the Web into a Global Data Space) is namelijk nu ook gratis op internet beschikbaar. Niet als PDF, maar gewoon in HTML. Het zinnetje "... the free HTML version of the book, the most recent of which is always available at http://linkeddatabook.com/book" suggereert bovendien dat deze tekst misschien ook nog wel af en toe wordt ge-update. En kom daar maar eens om bij een papieren boek.


Maar misschien is het toch een betere volgorde om eerst naar onze workshop te komen, voordat je aan dat specialistische boek begint.

donderdag 3 maart 2011

Linked data in de Tweede Kamer

Word je al nieuwsgierig naar de workshop? Lees dan dit artikel in de Informatie Professional eens over het gebruik van linked data in parlementaire documenten.

maandag 7 februari 2011

UBU van 2.0 naar 3.0?

Let op! Er komt weer een UBU studiedag.
Het is al weer ruim 3 jaar geleden dat we onze eerste UBU 2.0 studiedag organiseerden. Dan klinkt het wel erg ouderwets nog steeds met 2.0 door te gaan. Nu dus UBU 3.0?
Eigenlijk is dat een beetje onzin, want "Web 3.0" wordt meestal gebruikt als aanduiding voor het Semantisch Web. En de eerste ideeën over dat Semantisch Web dateren al van ver voor de opkomst van Web 2.0. Maar laat ik niet eigenwijs zijn. Gewoon UBU 3.0, want semantiek, linked data en alles wat daar maar iets mee te maken heeft, zijn het thema voor onze komende studiedag.

Wanneer?
  • Donderdag 7 april.

  • Voor wie?
  • Voor iedereen die belangstelling heeft.

  • Waarom?
  • Omdat het allemaal razend interessant is en we er met de bibliotheek ook zeker iets mee zullen (moeten) gaan doen.

  • Nieuwsgierig?
  • Blijf onze aankondigingen volgen.
  • vrijdag 14 januari 2011

    Droom 2.0

    Een petje af voor Anja B. die in de laatste Blieb een lans brak voor LinkedIn. Ook als je geen andere baan zoekt zou je daar een account moeten hebben vanwege de mogelijkheid via groepen op de hoogte te blijven van allerlei actuele zaken. Moet je weten dat er  bedrijven zijn die van hun werknemers verwachten dat ze op z’n minst een LinkedIn account hebben, omdat die bedrijven daar ook een eigen groep runnen om zichzelf te presenteren.
    Goh. Na de presentatie van Dafne en Jikke over  de VKC’s afgelopen dinsdag (11-01-11) verzuchtte ik bij mezelf: “ik wil er ook wel een”.
    Nu is de bibliotheek geen onderzoeksinstituut, dus je kan er geen “Kenniscentrum” op plakken maar toch… Iets wat er op lijkt dan?  Zo’n webbased omgeving met discussieplekken, een kalender-agenda, privé-hoekjes voor groepen. Daar kan de UB wellicht ook wat mee? Nu Surf geen groepen en mailinglists meer ondersteunt is het misschien ook wel tijd om opnieuw te bedenken wat effiecient kan zijn. We hebben nu al een intranet dat op een wiki gemodelleerd is, en verder natuurlijk al die shares voor het halen en brengen van bestanden.
    En zou leuk zijn voor later: VKC meets LinkedIn in UBU2.0.
    Nou ja. Ik droom wel verder,  met groeten!
    Henri